Listro infopagina

Stucco Lustro: Hoe toe te passen "Tierrafino Listro"

 

Stucco Lustro glanspleister.

Eigenschappen:

Tierrafino Listro is een glansstuc op basis van leem voor het interieur die wordt aangebracht met de kwast, roller of spaan.
Listro leent zich niet voor het dichten, opvullen van gaten.

Op gelijkmatige ondergronden kan in 2 lagen een dekkend resultaat verkregen worden.

Gereedschap

Mengemmers, kwasten, kleine vachtroller, plastic spaan, dun plastic, afplaktape, spons en warm water voor schoonmaken.

Ondergrond

De ondergrond moet droog, absorberend, stof- en vetvrij zijn. Indien nodig ondergrond reinigen met een vetoplosser. Gladde ondergronden opruwen met schuurpapier en/of voorbehandelen met Tierrafino contact fine. Poreuse ondergronden voor het opbrengen van de Tierrafino contact fine voorbehandeling met dieptegrond. Klik hier voor het Technisch Merkblad van Tierrafino contact fine . Eventueel kan een ruwe ondergrond worden genomen.

Hier vindt u in PDF-formaat het Technisch Merkblad van Tierrafino Listro inclusief een overzicht van het dek- en hechtvermogen van ipaint en de eventuele benodigde voorbehandeling van verschilende ondergronden.

Mengen 

Listro is klaar voor gebruik, als nodig roeren. Roer eventueel maximaal een halve liter water met 5 liter te droge Listro samen. Mengen (i.v.m. mengen van verschillende kleuren) min. twee uren laten staan voor de juiste consistentie. Er moeten dan echter wel meerdere lagen worden opgezet om een goed dekkend resultaat te krijgen. 

BELANGRIJK!:

Bij de verwerking van Listro wordt in verhouding tot gangbare Italiaanse glanspleisters op basis van kalk erg weinig druk uitgeoefend met de spaan op het oppervlak.

Aanbrengen van de 1ste laag

Stucco Lustro "Listro" met de kwast, roller of spaan op de muur in een dunne laag aanbrengen, ongeveer 0,2-0,5 mm dik. Verdeel Stucco Lustro "Listro" goed in een paar bewegingen van het gereedschap, onmiddellijk na het opbrengen. Laat Listro dan wat aanstijven om een goed contact te krijgen met de ondergrond.

Na een paar minuten wachten kan er begonnen worden met het glad polijsten van het oppervlak met een plastic spaan. Door meer of minder hard te duwen met de plastic spaan worden kleine en grotere ongelijkmatigheden in het oppervlak verdicht en/of glad gepleisterd.

Pleister de 1ste laag Listro glad, niet glanzend. Glans die ontstaat ontdekt u in het vroegste stadium door langs het oppervlak te kijken, niet loodrecht.

Wanneer er te vroeg wordt begonnen met polijsten met de plastic spaan, kunt u zien dat de grootste deeltjes in Listro met de spaan worden meegetrokken, deze laten sporen achter waarin u de ondergrond kunt zien. Wanneer dit gebeurt dient u nog wat te wachten, na enig aanstijven van de ondergrond merkt u al snel dat deze deeltjes gefixeerd zijn aan de ondergrond en niet meer los komen. Wanneer de kleur van de ondergrond gelijkmatig is en overeenkomt met de kleur van de aan te brengen Listro kan er in één laag een niet-egaal glanzend maar toch interresant resultaat verkregen worden door een dikke laag (ongeveer 0,5 mm) op te zetten. In de meeste gevallen zal 2 maal opzetten het gewenste resultaat mogelijk maken.

Aanbrengen van de 2de laag

Breng met de kwast, roller of spaan een 2de laag Tierrafino Listro aan, ongeveer 0,2-0,5 mm dik. Verdeel Listro goed in een paar bewegingen van het gereedschap, onmiddelijk na het opbrengen. Laat Listro dan wat aanstijven om een goed kontakt te krijgen met de reeds aangebrachte Listro.

Na een paar minuten wachten kan er begonnen worden met het glad polijsten van het oppervlak met een plastic spaan. Door meer of minder hard te duwen met de plastic spaan worden kleine en grotere ongelijkmatigheden in het oppervlak verdicht en/of glad gepleisterd.

Wanneer er te vroeg wordt begonnen met polijsten met de plastic spaan, kunt u zien dat de grootste deeltjes in Listro met de spaan worden meegetrokken, deze laten sporen achter waarin u de ondergrond kunt zien. Dit gebeurt ook bij de tweede laag die wordt opgezet, deze weekt de 1ste laag enigzins op waardoor dit zich ook nu voordoet. Wanneer dit gebeurt dient u nog wat te wachten, na enig aanstijven van de ondergrond merkt u al snel dat deze deeltjes gefixeerd zijn aan de ondergrond en niet meer los komen.

Polijst Listro nu tot een glans. De glans ontstaat door een kombinatie van polijsten en droging.

Zolang Listro nog een bepaalde hoeveelheid vocht bevat, kan er geen glans op worden gepolijst. De glans is in een later stadium van droging pas zichtbaar. Door met regelmaat het oppervlak te polijsten/pleisteren met een plastic spaan werkt u de fijne deeltjes in het materiaal naar het oppervlak. Wanneer Listro dusdanig vocht heeft verloren en dus niet meer ingeduwd kan worden is er een moment dat deze deeltjes vlak op het oppervlak worden gelegd door te polijsten. Dit kan worden gedaan met een plastic spaan, een zeer dun plastic tas of een polijststeen zoals die bij de verwerking van Tadelakt wordt gebruikt.

Droging

Laat Tierrafino Listro opdrogen. De dekkracht van Listro is pas te zien na droging. 

Afwerking

Om gebieden die zwaar worden belast te beschermen kunt u een was aanbrengen op Listro.

Gebruik een bijenwas, carnaubawas of een acrylwas voor meer stootvastheid. U kunt was gebruiken die snel opdroogt. Listro is damp-open en zal zelfs weer oplossen waneer er te lang een was op wordt geboend.

Bij het aanbrengen van de was wordt Listro donker van kleur. Het vocht in de was trekt in de eerste instantie in de was en zal vervolgens opdrogen. Na aanbrengen en opdrogen van was heeft Listro een egaal donkerdere kleur.

Zie voor de juiste afwerking van was de beschrijving op de verpakking waar de was in geleverd wordt.

Drogingstijd

Tierrafino Listro is, afhankelijk van ondergrond en omstandigheden, na 1 - 12 uur droog.

Tierrafino Listro is na twee weken uitgehard.

Onderhoud

Tierrrafino Listro kan alleen na afwerking met was nat worden afgenomen. Zie voor instructies de beschrijving van de betreffende was.

m²/emmer 5 L

Één emmer 5 L Tierrafino Listro bedekt ongeveer 10 m², wanneer de ondergrond gelijkmatig is in kleur.

Één blik 0,75 L Tierrafino Listro bedekt ongeveer 1,5 m², wanneer de ondergrond gelijkmatig is in kleur.

Dagopbrengst

Afhankelijk van de ervaring van de verwerker, kan een oppervlak van ong. 10 tot 20 m² in 2 lagen worden aangebracht per dag.

Lees werkblad bij Listro:

De informatie in deze productomschrijving is met de grootste zorg samengesteld. EcoGo/Tierrafino aanvaardt echter geen enkele verantwoordelijkheid voor directe of indirecte schade die zou kunnen optreden bij het gebruik van de geboden informatie. Bij elke nieuwe uitgave van de produktinformatie vervalt de geldigheid van de vorige uitgave.

© 2016 - 2024 EcoGo | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Vanwege vakantie periode zullen er vertragingen zijn in de levering tot 29 juli, daarna draaien we weer op volle kracht!